De kunst van het gunnen

15.11.2011

Gunnen doet u zonder bijbedoelingen. Ook al heeft u minder dan de persoon die iets krijgt, u gunt het hem of haar zonder dat u er een vervelend gevoel van krijgt. En gunnen heeft een bijzonder plezierig effect: mensen die de kunst van het gunnen echt verstaan zijn significant succesvoller.

 

Iemand iets gunnen betekent dat u zonder een spoortje van jaloezie de persoon iets positiefs gunt. Iemand die hiertoe in staat is, heeft diep van binnen een spoort van jaloezie en wil het eigenlijk ook zelf wel hebben. Het vervelende bijeffect is dat dit gepaard gaat met negatieve emoties en dus met negatieve energie. Bij magneten trekt de plus de min aan, bij mensen trekt negatief negatief aan. En andersom ook: positief trekt positief aan. Voorbeeld? Als iemand chagarijnig is hebben we van nature de neiging om een omtrekkende beweging te maken: we vermijden de persoon. Tenzij wij zelf ook in diezelfde toestand zitten, dan gaan we 'meehuilen'. Positief ingestelde mensen trekken positieve mensen aan: mensen die denken in kansen en mogelijkheden.

 

Als u veel gunt, moet u niet verbaasd zijn als u ineens allemaal interessant 'toevalligheden' toegeworpen krijgt. Het valt u letterlijk toe. Omdat u zo positief in het leven staat vinden de mensen in uw netwerk het leuk om wat voor u te doen. Zomaar voor niks. U krijgt een belletje met een interessante kans of ondanks de hogere prijs in uw offerte krijgt u de opdracht. Toeval? Ik dacht het niet. Sta eens stil bij hoe het staat met uw gunnen. Mensen die in staat zijn vanuit hun hart veel te geven aan hun netwerk, krijgen er uiteindelijk nog meer voor terug.

 

Benno Rijpkema is eigenaar van RA Groep uit Heerenveen en begeleidt directies, managers en verkopers in persoonlijke ontwikkeling. Hiernaast is hij schrijver, columnist en spreker. Kijk ook op www.ragroep.nl

 

Bron: Business Magazine

Wij hebben experts voor uw:
  • contact
  • contact
  • contact
  • contact
  • contact
  • contact
  • contact
  • contact

Experts In

 

Nieuws

Professionals in

Nieuwsbrief

Contact

De Topcoach
Warmoltsstrjitte 10
9281 PR Harkema

T 0512-361046

E info@detopcoach.nl